Seni sevdik, Gönül verdik Şanlı Galatasaray

Seni sevdik, Gönül verdik Şanlı Galatasaray

22 Mayıs 2012 Salı

Baba, Hadi Bana Ali Sami Yen'i Anlat

Mahalle futbolu benim mahallemde yok artık. bizlere ilham veren o eski futbolcular yok. sokaklarda bizim heyecanımızla top koşturan çocuklar yok. ne yaparsak yapalım eski Galatasaray yok. Mecidiyeköy yok, Kapalı da Eski açık da yok. o temiz oyun yok artık, onu temiz tutma kavgasında yenildik. futbola dair çok fazla şey kaybettik biz.

 yerine yapılacak alışveriş merkezi için inşaat çalışmalarına ara vermeden devam ederken Merhum Ali Sami Yen'i andık geçen gün Biraz buruk biraz hüzünlü.. Parçalı formayı yıkılmadan gidip içinde görebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. yıllar sonra anlatabileceğim, "ben de bulundum" diyebileceğim için bahtiyarım.

Belki yıllar sonra Parçalı Formayı giymiş Bir Futbolcumuz aşağıdakine benzer bir anı anlatacak ve o statda bir nefes bile bulunanlar çok şey anlayacak

ARJANTİN

Buenos Aires'de işçi ailelerinin yoğunlukla yaşadığı Boedo Semtinde bir stad vardır . San Lorenzo'un eski stadı Estadio Gasometro..

San Lorenzo, 1979'da borçları yüzünden stadı satmak zorunda kalmıştı. Yeni stadın ismini de Nuovo (Yeni) Estadio Gasometro koymuşlar. Sonra da eski başkanlarından Pedro Bidegain'in ismi verilmiş yeni stada. Eski stadyumunu kapasitesi 75 bin olan San Lorenzo 14 yıl evsiz kaldı. 1993'de açılan yeni stadı ise 43 bin kişilikti.

El Nene" Sanfilippo

Gerisini ; Kitapları onlarca dile çevrilen ve 20'den fazla ülkede yayımlanan yazar Osvaldo Soriano,dan dinleyelim.

Sevgili Eduardo,
Geçen gün Carrefour’daydım. Biliyorsun, orası San Lorenzo Kulübü’nün eski stadının bulunduğu yere inşa edilmişti. Oraya, San Lorenzo’da dört yıl arka arkaya gol kralı olan, çocukluk dönemimin kahramanı Sanfilippo ile birlikte gittik. Tencereler, tavalar, peynirler, asılı duran sucuklar arasında dolaşıyorduk. Kasaya yaklaşmıştık ki, Sanfilippo birden kollarını açarak bana şöyle dedi:
“Düşün ki, Boca ile oynadığımız maçta Roma’ya golü tam bu noktada atmıştım.”
El arabasına tepeleme doldurduğu konserveleri, etleri, sebzeleri güçlükle taşıyan şişman bir kadının önüne geçerek konuşmaya devam etti:
“Futbol tarihine geçen en hızlı goldü o.”
Kornerden gelecek topu bekler gibiydi ve heyecanla o ânı anlatıyordu:
“Takımın gençlerinden 5 numaraya şöyle dedim: ‘Düdük çalınır çalınmaz topu bana havadan gönder. Hiç heyecanlanma, seni mahcup etmeyeceğim.’ Ben yaşça ondan büyüktüm, çocuğun adı Capdevilla’ydı. Heyecanlanmıştı, beceremeyeceğinden korkuyordu.”
Sanfilippo mayonez şişelerinin olduğu yeri işaret ederek anlatmayı sürdürdü:
“Topu tam oraya yerleştirdi.”
Etraftaki müşteriler nefeslerini tutmuş, bizi izliyordu.
“Top defansın ortasında oynayan adamların arkasına düştü. Hemen fırladım fakat biraz uzağa gitmişti. Şu pirinç torbalarının durduğu yere, görüyor musun?”
Alt sıradaki rafı gösteriyordu. Sonra yepyeni lacivert takım elbisesine, gıcır gıcır cilalı ayakkabılarına aldırış etmeden bir tavşan gibi fırladı. “…güm diye bir çaktım topa!”
Sol ayağıyla vurmuştu. Otuz yıl önce kalenin bulunduğu, şimdi kasanın durduğu yöne doğru çevirdik bakışlarımızı… Hepimiz topun kaleye girişini görür gibiydik. Tam pillerin ve tıraş bıçaklarının dizili olduğu yerden girmişti.
Sanfilippo sevinçle kollarını havaya kaldırdı. Müşteriler ve kasiyer kızlar coşkuyla alkışlıyordu. Neredeyse hüngür hüngür ağlayacaktım. O zamanlar Nene takma adıyla bilinen Sanfilippo, 1962’deki golü yeniden atmıştı, sırf ben göreyim diye…
Osvaldo Soriano


Ama iyi oldu Ali Sami Yen stadyumunun yıkıldığı. neden iyi oldu ? Çünkü böylesine Paranın Esiri olmuş bir Futbol Dünyasında , Böylesine bir yapının kalması, hem böylesine mükemmel ruhu olan bir yapıya ihanet, hem de bu hale gelmiş Türk Futboluna hakaretti O stadyumda Metin'in ayak izi vardı Futbolun gerçek ruhu vardı  . İhanetler son bulmadı ama  O temiz ruhun çimleri  kurtuldu üzerinde kirli ayakları yürümedi  . 

Umarım tez zamandaTürk Futboluda  kurtulur.